Meditasyonun Zamanı ve Süresi

Ne zaman meditasyon yapman gerektiğini merak ettiğin oldu mu? Meditasyon tamamen sana özel, kişisel bir yolculuk ve istediğin zaman meditasyon yapman mümkün. Bununla birlikte meditasyon yapabileceğin en iyi zamanları keşfetmek için bu yazıya göz atabilirsin.
afonso-coutinho-184579

Meditasyon öğrenmeyle ilgili aklımızdaki sorulardan biri genellikle meditasyonun süresi ile ilgili oluyor. Belirtmek gerekir ki meditasyon tamamen bireysel bir yolculuk ve herkesin meditasyon süresi, kendi isteği doğrultusunda farklı sürelerde olabilir. Eğer henüz yolculuğunun başındaysan ve kendine sorular soruyorsan Meditasyon Nedir, Ne Değildir? başlıklı yazımızı okuyabilirsin.

Ne zaman meditasyon yapmalıyım?

Bu tamamen senin hayat düzenin ve önceliklerine bağlı. Dilersen sabah 10 dakika daha erken uyanabilir, güne başlarken meditasyon yapabilirsin. Sabah yapacağın meditasyon pratiği genelde günü daha zinde ve sakin geçirmene yardımcı olur. Ayrıca pratik esnasında uyguladığın teknikleri gün içinde kendine hatırlatmanı sağlar. Bununla birlikte, herhangi bir sebeple tercih ediyorsan akşam uyumadan önce de kendine bir mola verebilirsin.

Meditasyon pratiğinde önemli olan kendine güçlü uyaranlardan uzak, sakin bir ortam yaratıp rahat bir oturuşa yerleşmen.

ormanda meditasyon yapan bir kadın

Zihin kaos hâlinde olduğunda beden otomatik olarak kasılır. Zihinsel veya duygusal bir yoğunluk yaşadığını fark ettiğinde küçük bir mola verip bedeninde olanları izlemeyi deneyebilirsin. Trafikte sinirlendiğinde muhtemelen karnını sıktığını fark edebilirsin. Bilgisayar başında stresli şekilde bir iş yetiştirirken omuzlarını sıktığını fark edebilir ya da seni zorlayan bir konuşma sırasında belki de dişlerini sıktığını görebilirsin. Bedenindeki bu noktaları gevşetmek, duygu durumunu ve hormonlarını doğrudan etkileyerek içinde bulunduğun durumu senin için kolaylaştıracak.

Ne kadar süre meditasyon yapmalıyım?

çölde meditasyon yapan bir kadın

Her gün bir şeye düzenli vakit ayırma düşüncesi, bu süre 10 dakika bile olsa, konunun gözümüzü korkutmasına sebep olabiliyor. Meditasyon yapmaya yeni başlıyorsan 5-10 dakika meditasyon yaparak başlayıp sonrasında kendi isteklerin doğrultusunda bu süreyi artırıp azaltabilirsin. Günde 10 dakika, başlamak için ideal bir süre.

Şunu düşün, gün içinde kaç tane eyleme, gönülsüz olduğun konuşmaya veya buluşmaya zorunluluktan, kibarlıktan veya sadece alışkanlıktan zaman ayırıyorsun? Kaç dakika televizyon izliyor veya sosyal medya hesaplarında vakit geçiriyorsun? Kaç dakika belki sadece havadan sudan konuşarak telefonda kalıyor, bazen istemediğin ama reddedemediğin bir buluşmada vakit geçiriyorsun? Bunlara, bir yargıda bulunmak veya kendini eleştirmek için değil, sadece yeni bir deneyime yer açmak için ne kadar çok fırsatın olduğunu görmek adına bakabilirsin.

Samimiyetle ve kendin için iyi bir şey gerçekleştirme niyetiyle baktığında, günde 10 dakikanı keyifle meditasyona ayırabilirsin.

Leave a Reply