Neden Meditasyona İhtiyaç Duyarız?

kosal-ley-186072

Biriyle konuşurken, yemek yerken, yolda yürürken bulunduğun andan koptuğun olur mu? Karşımızdaki kişinin söylediklerine, yediğimiz yemeğin tadına veya yürürken önünden geçtiğimiz tabeladaki yazıya dikkatimizi vermeden düşünceler arasında kaybolmak zihnimizin bize oynadığı bir oyun. 

Günümüzde uyaranların fazlalığı, zihnimizin bu durmak bilmeyen döngüsünü içinden çıkılmaz bir hâle sokuyor. Televizyon, internet, sosyal medya, haberler, arkadaşlar, mesajlar derken günün büyük bir kısmında çok sayıda uyarana maruz kalıyoruz. Bu da bünyemizde sürekli bir uyarılma hâliyle beraber stres, kaygı, endişe gibi duyguları ortaya çıkarıyor. Beden ile zihin arasındaki iletişim kopukluğu bizi çevremizde olan bitenin farkına varmaktan alıkoyuyor.

Şu zamana kadar meditasyon yapmamış veya yapamadığını düşünüyor olabilirsin, bu hiç önemli değil. Düzenli meditasyon yaptıkça bedenine ve zihnine odaklanmanın zamanla kolaylaştığını göreceksin. Başlarken yardım alabileceğin birkaç teknikle tanışmak için Meditopia ile meditasyona hızlı bir giriş yapabilirsin. 

Meditasyon nedir sorusuna şu şekilde bir cevap verebiliriz: meditasyon zihnimizi şu ana getirmek; nefesimize, bedenimize, duygularımıza odaklanmak için etkili bir yoldur. Meditasyon sayesinde meşgul ve yorgun bir zihinden, sakin ve odaklı bir zihne geçebiliriz.

Çoğumuz oldukça stresli ve yorucu koşullar altında yaşıyoruz. Değişen dünya düzeninin yüksek temposu ve artan uyaranlar sebebiyle hem kendimizle olan teması kaybediyor hem de asıl önemli olanları gözden kaçırıyoruz. Sabahtan akşama, pazartesiden cumaya nasıl vardığımızı anlamadan kontrolsüzce hayata yetişmeye çalışıyoruz. 

Kimi zaman “şu an”da ne hissettiğimizi fark etmeden bilinçsizce hayatın hızlı ve yoğun akışına kapılırız. Bir yemeği tadına vararak zevkle yemek, araba kullanırken içinden geçtiğimiz manzaraları keyifle izlemek, duş alırken suyun rahatlatıcı etkisini hissetmek ya da sevdiğimiz biriyle konuşurken söylediklerine içtenlikle kulak verebilmek gibi deneyimlerden gittikçe uzaklaşırız. 

Zihnimizden geçen düşüncelere kapılıp gitmemek düşüncelerimizi tamamen susturmak anlamına gelmez. Plan yapmak, geçmişi hatırlamak, hayal kurmak gibi bilişsel fonksiyonlar zihnimizin doğasında var. Bu süreçlerin farkına varmadan onlara kapıldığımızda ise içinde bulunduğumuz andan kopmamız kolaylaşır. 

Farkındalık meditasyonu nedir? 

Farkındalık meditasyonu:

  • Anın farkında olmaktır.
  • Bedenin, duygularını, düşüncelerini tanımlamaktır.
  • Kendini tanımaktır.
  • Yargısızca gözlemlemektir.
  • Bilinçli bir düşünce ve gözlem yapısıdır.
  • Zihnin ve bedenin buluşmasıdır.

Ne değildir?

Farkındalık meditasyonu:

  • Din değildir.
  • Düşünmemek değildir.
  • Aksiyon almamak değildir.
  • Bir kaçış noktası değildir.
  • Sadece bir stres ve kaygı ilacı değildir.

Meditasyona başlarken nelere dikkat etmeliyiz?

Meditasyona başlarken olumlu bir niyetin olması önemli. Böylece sürece dair güvenin artacak ve düşüncelerini sakin ve güvenli bir alanda yargısızca izleyebilmen kolaylaşacak. Meditasyon yapmaya buradan kolayca başlayabilirsin.

  • Zaman ayır: Her gün kendine ayıracağın birkaç dakikayla gününün geri kalanında çok daha huzurlu ve rahat hissedersin. Vakit geçtikçe meditasyon süren yavaş yavaş artacak, başlarda uzun süre kendinle baş başa kalmak zor geliyorsa bu seni korkutmasın. 
  • Zihnini hazırla: Meditasyonunda istediğimiz zihni susturmak değil, ona kulak vermek, düşüncelerin belirmesini izlemek. Bulunduğun ortamı, bedenini ve duygularını fark etmek bu süreci kolaylaştırır. 
  • Yargısız ol: Meditasyona başlarken bu pratik hakkındaki yargılarını bir kenara bırak ve yepyeni bir tecrübeye hazırlandığını bil. Kötü veya iyi bir düşünceye sahip olmak yerine, fikirlerini bir kenara bırak, sadece tecrübene odaklan.
  • Kendine karşı şefkatli ol: Meditasyon sırasında kendine kızdığını fark ettiğinde nazikçe bu tavrını görerek kabullenmeyi dene. Zaman içinde yargıdan uzak ve şefkatli bir bakışla zihnini izlerken öz sevgiyi deneyimlemen de kolaylaşacak. Unutma ki, bu tamamen sana özel bir deneyim, burada başka kimse yok, sadece sen varsın.

Farkındalık meditasyonu yaparken;

  1. Kendini rahat hissedeceğin sessiz bir yer bul ve otur,
  2. Uykuya dalmamak için olabildiğince dik bir duruş bul,
  3. Başlarken rahatlamaya çalış ve bu dakikaları kendine ayırdığını hatırla,
  4. Gözlerini kapat ve nefeslerini izlemeye başla, 
  5. Nefeslerin bedenindeki etkisini izle ve odağını nefesine getirmeyi dene,
  6. Zihninden geçen düşünceleri fark etmeye ve mümkünse düşüncelerine dışarıdan bir gözle bakmaya çalış. Aklından hangi düşünceler geçiyor?
  7. Meditasyon sırasında bazen aklın farklı yerlere kayabilir, bu çok normal. Bunu fark edince tekrar odağını nefesine ve bedenine getir.
  8. Nefese odaklanma ve düşünceleri fark etme pratiğini 5-10 dakika boyunca sürdür.
  9. Her gün birbirinden farklı olacak. Bazen zihni izlemek çok rahatken bazen akışa kapılıp gitmemek çok zor olur. Böyle zamanlarda kendine şefkatle yaklaşmayı dene. Unutma, bu bir süreç ve bu yolculukta adım adım ilerliyorsun. Sakin anlar kadar stres ve kaygı da hayatın bir gerçeği. Önemli olan bunu fark edip kendine bu zor duyguları yaşaman için izin vermek.
  10. Son olarak, her gün kendine en az birkaç dakika ayırmayı dene. Mümkünse her gün aynı yerde ve günün aynı saatlerinde meditasyon yapmak, bilinçli farkındalık deneyimini alışkanlık haline getirmeni kolaylaştırır.

Leave a Reply