Hepimizin bildiği gibi 2020, Covid-19 salgını nedeniyle çok büyük bir değişim yılı oldu. Virüs dünyayı kasıp kavururken hepimiz bu süreci hem bireysel olarak hem de kollektif olarak deneyimledik.
Birçoğumuz bir gecede yeni bir gerçekliğe uyum sağlamak zorunda kaldık ve bu yılın getirdiği en büyük değişimlerden biri de evden çalışmaya başlamak oldu. Bu değişim, birçoğumuzun yeni ve bazen de çok stresli koşullarda farklı şekillerde çalışmayı öğrenmesi gerektiği anlamına geliyordu.
Gündelik işler, çocuklar ve sınırlandırılmış alanlar arasında pandemi boyunca evden çalışmak kimisi için zorlu bir sınav hâline geldi ve bazıları içinse bu zorlu sınav hâlâ devam ediyor. Bu sıradışı koşullar altında da bilinçli farkındalık 2020 yılı boyunca milyonlarca insanın hayatına dâhil oldu.
Hepimizin bildiği gibi bilinçli farkındalık pratiği stresi daha iyi yönetmemize, değişime uyum sağlamamıza ve belki de dışarıda fırtınalar koparken içimizdeki sükûneti yeniden hissedebilmemize olanak sağlıyor. Bu dengeleri tümden bozan 2020 karşısında ise hepimizin ihtiyaç duyduğu kaynak da tam olarak buydu.
Kimi hastasına bilinçli farkındalık uygulamaları öneren Yale Tıp Fakültesi’nde genel dâhiliye uzmanı Auguste H. Fortin VI, “Bilinçli farkındalık böyle zamanlarda gerçekten önemlidir.” diyor. COVID-19 hayatlarımızı dramatik bir şekilde değiştirdiği için birçok insanın eski yaşantılarının kaybını hissettiğini dile getiriyor. “Sevdiğin biri öldüğünde hissettiğin türden bir keder değil bu sadece, birden çok belirsizliğin ve değişim yarattığı bir keder.” diyor.
Bilinçli farkındalık pratiğine yönelik bu eğilim tabii ki de yeni değil. Ancak tüm bu değişimler, daha çok insanı hayatın iniş ve çıkışlarıyla başa çıkabilmek için kendilerine bakmaya yönlendirdi.
Üstelik, mental sağlığı önemseyen çevrelerde bu dönüm noktası büyük şirketler tarafından geniş çapta hissedildi. Bu şirketlerin çoğu artık çalışanlarına bilinçli farkındalığı iş rutinlerine dâhil etme fırsatı sunuyor.
Hadi, bilinçli farkındalıktan hem çalışanlarının yaşam kalitesini artırmak hem de çalışanlarının üretkenliğine katkı sağlamak için yararlanan bazı şirketlere bir göz atalım.
Son zamanlarda bilinçli farkındalık pratiği geniş bir faaliyet yelpazesine sahip şirketlerde uygulanmaya başlandı. Şimdi, meditasyonun bu liderler ve şirketler için ne kadar önemli bir yere sahip olduğuna bir bakalım mı?
Uluslararası spor şirketi, çalışanlarına iş yerinde bilinçli farkındalık ve yoga gibi aktiviteler yapabilme hakkını sunmayı seçti. Bunu sağlamak adına, sadece rahatlamaya ayrılmış odalar açtılar ve düzenli olarak rehberli meditasyon seansları sunan profesyoneller görevlendirdiler.
Steve Jobs için meditasyon ve yoga dengeli bir yaşam için her zaman olmazsa olmazlardan olmuştu. Hatta, bu pratiklerin kendisinin en iyi versiyonu olmasına ve Apple’ın kurucusu olarak en güçlü yanlarından biri olan yaratıcılığını geliştirmesine yardımcı olduğunu söylüyor.
Bu yüzden de Steve Jobs, Apple ofislerinde bu amaç için hazırlanan rahatlama odalarında çalışanlarına günde 30 dakikalık pratikler sunarak meditasyon ve yoga tutkusunu çalışanlarıyla da paylaşıyor.
Bilinçli farkındalık, bankaları da etkisi altına almaya başladı! Uluslararası yatırım bankası Goldman Sachs, çalışanlarına strese karşı mental dayanıklılık kazanabilmeleri için bilinçli farkındalık pratiğini öğretmeye karar verdi.
William George’un açıkladığı gibi, “Meditasyonun iş hayatındaki yerinin asıl gerekçesi şu: Kendinizi işinize bütünüyle verirseniz bir lider olarak daha etkili olur, daha iyi kararlar verir ve diğer insanlarla daha iyi çalışırsınız.” Şirket çalışanları da bilinçli farkındalık pratikleri yapmanın iş yerinde odaklarını daha iyi koruyabilmelerini sağladığını ekliyor.
Bu büyük ilaç şirketi, bilinçli farkındalık pratiğini uzun mesai saatleriyle başa çıkmanın harika bir yolu olarak görüyor. Şirket, çalışanlarına farkındalık programları sunmanın yanı sıra bilinçli farkındalık pratikleri üzerine araştırma programlarına da fon sağlıyor.
Bilinçli farkındalığın Meditopia ofislerinde tabii ki de özel bir yeri var! Pandemiden önce çalışanlar iş yerinde meditasyon yapmaya zaman ayırabiliyordu. Evden çalışmanın gelişi bu iyi alışkanlıkları neyse ki değiştirmedi. Meditopia ekibi, Zoom üzerinden meditasyon seansları düzenliyor ve hatta meditasyon yapmak için (evet, hepimizin buna ihtiyacı var) herkesin günlük olarak aldığı hatırlatma bildirimleri bile programlandı!
Bilinçli farkındalığı çalışanlarının günlük iş hayatına dâhil eden 5 farklı dünyaca ünlü şirketi tanımış olduk. Günümüzde ise bu gibi uygulamalar dünyanın en büyük şirketlerinin elinde olmaktan çıktı.
Aksine, bilinçli farkındalık günümüzde küçük ve orta ölçekli şirketlerde ve hatta kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda da uygulanmakta. Artık meditasyon seansları, trendleri yakalamaya çalışan şirketlerin çalışanlarına sunduğu “ikramiyeler”den ziyade her geçen gün daha da çok insanın açıkça dile getirdiği gerçek bir ihtiyacın cevabı olarak görülüyor.
Bunun yanı sıra şirketler, zihni rahatlatıp bedenle yeniden bağ kurmak için zaman ayırmanın, odaklanma ve karar verme becerileri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu fark etti. Bu nedenle çalışanlara iş yerinde rahatlama fırsatı sunmak, giderek daha fazla şirket için bir gereksinim hâline geldi.
Senin fikirlerini de merak ediyoruz: Bilinçli farkındalık pratiğinin evden çalışmayı daha iyi yönetebilmek adına iyi bir araç olduğunu düşünüyor musun? Sen de pratik yapıyor musun? Yapıyorsan pratik yapmaya başlamanın nedeni pandemi mi? Deneyimlerini bizimle paylaş, senden haber almayı çok isteriz!
Çeviri : Ebru Peközer