Yeni Yılda Bilinçli Farkındalık için İpuçları

Yeni yıla girerken hepimiz bazı kararlar alırız. Bunların bazıları ufak hedefler, bazıları ise ulaşması zor hedefler olabilir. Bu yıl, kendine aşırı iddialı hedefler koyup sonra da yıl sonuna kadar onlara erişemeyip hayal kırıklığına uğramak yerine bilinçli farkındalığını artırmayı amaçlamaya ne dersin? Bu makalede bilinçli farkındalığı hayatına dâhil edebilmen için gerekli ipuçlarını bulacaksın…
mary-ray-INPGC6ntYZU-unsplash

Dünya, Güneş’in etrafında bir tur daha tamamladı ve yeni bir yıla başlıyoruz. Birçoğumuz için bu vakitler, yılın sonunu ve yeni bir yolculuğun başlangıcını kutlama zamanı. Önümüzdeki yılda olacaklar, çoktan yaptığımız planlar, saat 00.00’yi gösterirken verdiğimiz sözler için heyecanlanıyor olabiliriz. Bu kutlamalar aslında dünyanın dört bir yanında yıllardır devam eden bir gelenek ve yine dünyanın tamamı için sevinç dolu bir akşam 31 Aralık. Ancak bu akşamda ayrıca yıl boyunca yaşanan olaylar hakkında da derin düşüncelere dalıyoruz ve böylece yeni yıl için yeni kararlar alıyoruz. 

Genellikle “daha sağlıklı” bir yaşam stili edinmek, kötü başa çıkma mekanizmalarından vazgeçmek gibi planlar duyuyoruz. Teoride bu değişiklikleri yılın herhangi bir vaktinde yapabiliriz aslında ama sanırım Aralık ayının son gününün ayrı bir büyüsü var ve o gün kendimize geriye bakmak, bu yılı geride bırakmak ve yeni bir sayfa açmak için izin veriyoruz. Yeni bir başlangıç hissi ve bununla birlikte bu enerjiyi değişim için kullanma arzusu var havada.

Peki, geride bıraktıklarımıza, kendimize ve başkalarına karşı şefkat dolu bir şekilde bakabilir miyiz? Son on iki ayın sana neler getirdiği üzerine derinlemesine düşünmek ve bilinçli farkındalığını artırmak istediğin alanları belirlemeye ne dersin? Bilinçli farkındalığını başkalarıyla iletişiminde, kendinle olan ilişkinde, gün boyunca anda daha fazla kalma konusunda ya da başka alanlarda geliştirebilirsin. Kendine aşırı iddialı hedefler koyup sonra da yıl sonuna kadar onlara erişemeyip hayal kırıklığına uğramak yerine bilinçli farkındalığını artırmak iyi bir fikir olabilir.

yeni yıl alıntı, meditopia

Aklında neler vardı?

Geride bıraktığın yılın son haftalarında ya da yeni yılın ilk haftalarında zihninde çok fazla yer kaplayan alanları belirlemeye çalışabilirsin. Bu konuda düşünmek ve bunların hayatında neden bu kadar mevcut olduğunu sorgulamak için vakit ayırmak çok değerli olabilir. Sonrasında zihninde bu kadar yer kaplayan şeylerle başa çıkmana yardımcı olacak uygulamaları belirlemeye çalışabilirsin.

Daha önce hiç affetme, kabullenme, ayrılık, motivasyon gibi belirli konularda meditasyon yapmayı denedin mi? Meditopia’nın hayatın belli alanlarında kendine daha derinden bakmak için yer ayırmana yardımcı olacak, belirli temalara odaklanan çok zengin bir meditasyon kütüphanesi var. Bu kütüphanede yer alan meditasyon serileri, ihtiyaçlarını daha iyi tanımlamana ve yeni yılda onları daha iyi karşılamak için cesur adımlar atmana yardımcı oluyor.

Bilinçli farkındalık sana sadece yolun başında değil, yolculuğun tamamında rehberlik eder. Bilinçli farkındalık yolculuğunun neresinde olursan ol, düşünce ve duygularını tekrar tekrar keşfedebilmek için gereken araçlara sahip olmak, yargılamadan ve anlayışla kendini tanımanın oldukça güçlü bir yolu. Öyleyse yeni yıldaki hedefin şefkatle ve bilinçli farkındalıkla dolu olmak olsun… Elbette, değişen ihtiyaçlarına göre her zaman değişiklik yapabilirsin… 

meditopia

İç dünyanı keşfet 

Yeni yıla başlarken reklamlar, iş arkadaşlarımız, arkadaşlarımız ya da hiç tanımadığımız insanlar bize yeni keşifler yapmamız için ilham verebilir. Bu yeni bir yere seyahat etmek, yeni restoranlar denemek, yeni şarkılar dinlemek, farklı kıyafetler denemek ya da yeni bir hobi edinmek olabilir…

Peki, yeni yılda kendimizi bütünsel şekilde bilinçli olarak keşfetmek ne yapabiliriz? Öncelikle şu soruyu yöneltebiliriz kendimize: Zihnim, bedenim ve ruhum ne durumda? Bu yolculuğa çıkarken daha önce fark etmediğin yeni yönlerini keşfedebilirsin. 

“İç dünyamı keşfetmeye nereden başlamalıyım?” diye soracak olursan, yanıt basit: Kendinle. Nasıl mı?

  • Kendinle daha fazla zaman geçir. 
  • Kendine şunun gibi temel sorular sor: Neye ihtiyacım var? Neler artık işime yaramıyor? Nasıl hissetmek istiyorum? Kaynaklarım neler ve onları nasıl geliştirebilirim? 

Kendini sevmeyi dene 

Merriam Webster online sözlüğü kendini sevmeyi üç şekilde tanımlıyor. İlki, “kişinin kendi değeri ve erdemlerini takdir etmesi.” İkincisi, “kişinin kendi mutluluğu ve esenliğine dikkat etmesi ve özen göstermesi.” Üçüncüsü de, “kişinin kendine aşırı derecede sevgi veya saygı duyması.”

Bu tanımlara bakacak olursak kendimizle sağlıklı bir ilişki kurmak için aktif bir çaba göstermemiz ve bu ilişkiyi derinden beslememiz gerekiyor. Dünya, Güneş etrafındaki yolculuğuna devam ederken yaşamımız boyunca bu çaba da elbette bize eşlik edecek. Kendini sevmek oldukça basit bir kavram, ancak içinde zamanla birlikte sürekli değişen milyonlarca farklı yön barındırıyor. 

  • Geçmiş veya zor zamanlar hakkında düşünürken derin bir nefes alıp içinde taşıdığın gücü ve güzelliği kendine hatırlatabilir misin?
  • Neye ihtiyacın olduğunu kendine sorduktan sonra hayatın getirdikleriyle başa çıkmaya devam edebilir misin? İhtiyacın olan şey, bir restoranda güzel bir yemek yemek, sessiz sakin bir yerde kahve içmek, erkenden uyumak ya da keyifli bir film izlemek olabilir. Belki de sabahları daha erken uyanmak, kendinle daha olumlu konuşmak ya da her hafta kendine biraz daha vakit ayırmak gibi hayatında daha ciddi değişiklikler yapma isteği duyuyorsundur. Neye ihtiyacın olduğunu bulmak için kendine kulak ver. 
meditopia

Süreci yakala

Bilinçli farkındalığı hayatımın hangi alanına yönlendirdiğim fark etmeksizin, süreci yakalamak benim için hep çok değerli bir egzersiz oldu. Sen de sürecin farkında olmayı dener misin? Bunu yapmak eski düşüncelerini, duygularını ve hislerini yeni bir bakış açısıyla tekrar ziyaret etmene yardımcı olabilir. Şunları yapmayı deneyebilirsin:

  • Düşüncelerini, hislerini ve duygularını videoya çekmek veya ses kaydı almak. 
  • Hepsini bir deftere yazmak. 
  • Nasıl hissettiğini resimlerle, müzikle ya da diğer yaratıcı yollarla yakalamak. 
  • Aklına başka neler geliyor? Gelecekte dönüp tekrar ziyaret edebileceğin şekilde iç dünyanı yakalamana yardımcı olabilecek başka şeyler var mı?

Yeni yıl ne getirirse getirsin, umarım bu yolculuğa bütünsel varlığın (zihin, beden ve ruh) konusunda derin bir bilinçli farkındalıkla çıkar ve iç dünyanla tekrar tekrar bağlanmana izin verirsin. Bu yılın keşifler, öğrenilecekler ve gelişimle dolu bir başka yolculuk olmasını diliyorum! 

Leave a Reply