Çocukların Endişelerini Dindirecek 5 Farkındalık Tekniği

'Çocuğumu nasıl destekleyebilirim? Çocuğumun ne yaşadığını nasıl anlayabilirim’ Eğer kendine bu soruları soruyorsan ve çocuğunu endişelerinden arındıracak yolları araştırıyorsan, bu yazı tam sana göre. Yazıda, kaygıları görselleştirerek çocuklara yardım eden 5 farklı egzersiz bulacaksın. Tek ihtiyacınız olan rahat, sessiz bir yer.
photo-1532990610672-f23ad00b8e2d

Meditasyon sadece yetişkinlere değil aynı zamanda çocuklara da iyi gelen bir teknik. Koronavirus dünyanın her yerinde, bizde olduğu kadar çocuklar üzerinde de paniğe ve korkuya sebep oldu. Çocuğunuza bu endişeler ve korkular hakkında konuşma fırsatı vermek hayati önem taşıyor. Bununla birlikte çocuklarınızın üzerinden bu yükü ve endişeleri almanın, onları desteklemenin birçok yolu var.  Çocukların bu endişelerden kurtulmaları için onları rahatsız eden şeyleri görselleştirmelerine yardımcı olmak benim en yararlı bulduğum yöntemlerden biri. Bunu yapmanın en kolay yolu, canlı ve açıklayıcı bir sahneyi tanımlamak ve çocuğun bu anı zihninde canlandırmasına izin vermektir. Aşağıda bu yöntemin başarılı olduğunu kanıtlamış bazı fikirler ekledim. Her birinden önce çocuğunuzdan rahat, sessiz bir yer bulup, vücutlarının “erimesine” veya “jöleye dönüşmesine” izin vermelerini ve derin nefesler alıp vermelerini isteyin.

1. Balon: Çocuğunuzdan herhangi bir şekilde büyük bir balon hayal etmesini isteyin. En sevdikleri rengin ne olduğu ve ipi yumruklarında sıkıca tutarken üstlerindeki balonun havada nasıl dans ettiği hakkında konuşun. Rüzgarda nasıl süzüldüğünü anlatın ve canlı bir sahne oluşturmak için başka ayrıntılar da ekleyin. Ardından çocuğunuza bu balonu endişelerimizle dolduracağınızı söyleyin. Ağırlaştığını hissedebiliyor mu? Bu kadar yükle balonu tutmak çok zor ve tutmak zorunda değiliz. Çocuğunuzdan ipi serbest bırakmasını ve balonu gözden kaybolana kadar süzülerek gidişini izlemesini isteyin. 

2. Kumsalda:  Plajda olmayı anlatabileceğimiz, kumsal görüntüsünü, hafızamızdaki anıları canlandırmaya yarayacak birçok harika kelime var. Ayak parmakları arasına karışan kumu, ayak bileklerine vuran deniz suyunu anlatın mesela. Ardından denizden bir botun, teknenin veya en sevdikleri deniz canlısının ona doğru geldiğini hayal etmelerini isteyin. Çocuğunuz endişelerini o tekneye veya canlıya yükleyebilir ve teknenin veya canlının gün batımına doğru gidişini izleyebilir. 

3. Ağaç veya Çiçek: Bu meditasyon çocuk için özel olan orman, bir çiçek, ağaç veya özel bir yer varsa faydalı olabilir. Bu bitkinin dertlerini, tasalarını dinlemek için orada olduğunun söyleyin. Endişelerini onunla konuşarak, dertleri bir kurdeleyle dallarına iliştirerek veya yanına bir sepetle bırakmalarına izin verin. Burada önemli olan çocuğun bitkiyi veya sepeti geride bırakarak zihninde güvenli yere dönmesini sağlamaktır. 

4. Baloncuklar: Bu teknik, çocuğun belirli bir zamanda ne hissetmesi veya neyle çevrelenmesi gerektiğine odaklanan biraz farklı bir tekniktir. Bu teknikte çocuklardan kendi hızlarında yavaşlayarak sakince nefes almalarını istemek ve odanın etrafına hayali baloncuklar üflemelerini istememiz gerekiyor. Çocuk, duruma bağlı olarak bu baloncukların “sakinlik”, “sevinç” veya “koruma” ile dolduğunu hayal edebilir.

5. Olumlama Yürüyüşü: Bu daha çok, çocukların kendi alanlarında dikkatli bir şekilde dolaştıkları ve hayatlarında minnettar oldukları her şeyi düşündükleri bir “hareket meditasyonudur”. Ne kadar küçük olursa olsun hayatlarındaki her olumlu detayı düşünebilirler. Zihinde yaptıkları listeye eklenecek bir şey bulduklarında durup bir nefes alarak bu düşünceyi içlerine çekerek akıllarında yer açabilirler. 

Yukarıdaki öneriler, ağır endişeleri olan çocuklarla uyguladığımda harikalar yarattığını bulduğum tekniklerden sadece birkaçı, ancak internet, yaratıcı fikirlerle ve ilham verici insanlarla dolu – bu yüzden araştırıp sizin ve küçük çocuğunuz için neyin işe yaradığını bulabilirsiniz. Unutmayın, bu durum sona erecek. O zamana kadar güvende ve sakin kalmaya devam edin. 

*Bu makale çocuk dostu başa çıkma mekanizmaları ve teknikler hakkındaki “Maskenin Altında” isimli akıl sağlığı kitabının yazarı Emma Cahill tarafından hazırlanmıştır.

Çevirmen: Gökçe Yanık

Leave a Reply