Meditasyonun Önündeki Engel: Düşünceler

Meditasyonda süreklilik sağlamak kolay gibi görünse de gündelik hayatımızda meditasyon pratiğimizi aksatabiliyoruz. Bu makalede, meditasyon yapmanı engelleyen düşüncelere daha yakından bakma fırsatı bulacaksın.
eunice-lituanas-242757

Meditasyonda süreklilik sağlamak, gün içinde bilinçli bir farkındalığa sahip olmak ve ihtiyacımız olduğunda nefesimize, bedenimize odaklanmak kadar kolay.

Zihin, eski alışkanlıklarına dönme konusunda pek becerikli olsa da günün her anı kendimize birkaç dakika ayırabiliriz. Evde, işte veya yolda… Öncesinde ise bizi engelleyen düşüncelerin farkına varmak önemlidir çünkü çoğu zaman psikolojik olarak devam etmemeyi kendimize göre farklı nedenlere bağlıyoruz. Peki, zihin kaslarımızı geliştirme alışkanlığının önündeki düşünceler nelerdir?

Bu aralar çok yoğunum, zaman bulamıyorum.

İş, ev, sosyal hayat derken günün hızlıca akıp gidiyor. Gün içinde zaman harcadığın aktivitelere bakarsan aslında 5-10 dakikanın ne kadar az bir süre olduğunu fark edersin. Hele bu zamanı en önemli varlığını, zihnini eğitmek ve kendine stressiz, endişesiz, net düşünebildiğiniz bir alan yaratmak için kullanıyorsan…  İşte o zaman bu süre çok değerli hale geliyor. Bu yüzden zamanı bulmak yerine yaratmaya odaklanmalısın. Gün içinde herkese vakit ayırdığın gibi, kendine de bu kısa zamanı ayırmaya çalış. İlk adım olarak sabah kalktığında kısa meditasyonlardan yapabilir, gün içinde nefesine odaklandığın 2-3 dakikalık aralıklar yaratabilirsin. Evde, işte veya yolda da olsan hafifçe gözlerini kapat ve dışarıdaki uyaranları dikkate almadan kendinle ol. Düşüncelerini izle.

Devam etmeyi unutuyorum, düzeni oturtamadım.

Meditasyonu ne zaman yapmak istediğin tamamen sana kalmış. Genellikle sabahları ayrılan 10 dakika, günün çok daha dinç ve sakin başlamasına yardımcı oluyor. Devam etmeyi kolaylaştırmak için kendine Meditasyon alarmı kurabilirsin.

I don't understand

Yapamıyorum, nasıl yapmam gerektiğini anlamadım.

Meditasyonun nasıl olması gerektiğini çok umursuyorsun; ama bu aslında kendinizi keşfetmen ve zihnini dinlendirmek için ayırdığın bir zaman. Bu yüzden meditasyon sırasında olması gerekenlere takılma. Bu senin tecrüben ve tek yapman gereken oturup kısa bir süreliğine gözlerini kapatıp düşüncelerine, duyularına ve duygularına odaklanman. İlk adım oturma alışkanlığını elde etmek. Bu yüzden düşüncelere takılmadan, kendine bu zamanı ayır. 

Meditasyon bana göre değil, ben sabit oturamıyorum bile.

Zihin kasları da normal kasların gibidir ve bunu zihin için bir spor salonu gibi düşünebilirsin. İlk spora başladığında nasıl belirli ağırlıkları kaldıramıyorsan yavaş yavaş başlayarak gün geçtikçe kendindeki değişimi göreceksin. İlk zamanlarda zihin, buna alışık olmadığı için ‘yapamıyorum, bana göre değil’ diyebilir, ‘sonra yapmam lazım herhalde’ diye erteleyebilir. Bunlara takılmadan, yargısız şekilde deneyimine odaklan. Meditasyon yapamadığında sadece 2-3 dakikalığına da olsa nefesine odaklanmaya çalış.

Meditopia'yı ücretsiz indir
Meditopia’yı ücretsiz indir

Bir etkisini göremedim.

Yapılan bilimsel araştırmalara göre meditasyon uykusuzluğu, stresi, endişeyi ve kronik ağrıyı azaltırken; konsantrasyonu, mutluluğu ve içindeki sevgiyi artırıyor. Bunun için ilk başta sürekliliği sağlamak gerekiyor. İyi bir niyet ve istekle oturursan bu etkileri hemen görebilirsin. Yapılan araştırmalara göre, 8 haftalık çalışma sonucunda beyninin içindeki gri maddede önemli bir değişim olurken stres, endişe, tepki ile ilgili bölümlerde küçülme görülüyor. Yani meditasyon gerçekten beyni değiştiriyor

Ben zaten çok iyi hissediyorum, ihtiyacım yok.

Meditasyon aslında bir ağrı kesici ilaç değil. Farkındalığını artıran, zihnini dinginleştiren ve sana hayatta daha net bir görüş sağlayan bir aralıktır. Meditasyonu ne kadar sürekli yaparsan hayattaki duygularını ve düşüncelerini o kadar iyi yönetebilirsin ve böylece istemediğin durumlardan uzak kalabilirsin.

Şimdi meditasyon yapmak ister misin?  Meditopia

Peki senin nedenlerin bunlar biri değilse nedir? Yorumlarını bekliyoruz!

5 Comments

  • Meditasyon uygulaması ile birlikte hayatıma etkileri büyük ölçüde hissediliyor. Kendimi sinir, kötü hissettiğim anlarda sakinleşmeye geçiş anlarımda öğrendiklerimi uygulamaya çalışarak odağımı bu noktada değiştirebiliyorum.

    • En başta neler öğrendiniz anlatır mısınız ben oturunca bacaklarım kelepçeli dik duramıyorum tam birde ne dinliyorsunuz meditasyonda teşekkürler önerilerinizi bekliyorum

  • Mükemmelsiniz gerçekten çok iyi bir uygulama!

  • Ben ilk defa meditasyon yapıyorum bana göre faydalı süper ,kendimi iyi hissettiriyor ,mutlu huzurlu keyifli anlarım dinlediğim anlar bence sıkılacak bir şey yok inadına devam etmek gerekir. Saygılar efenim

  • Meditasyon yapmaya başladığımdan beri hayatımdaki tüm renkleri fark etmeyi ve o renkleri olduğu hali ile kabul etmeyi öğrendim. Sakinleştim.. vücuttaki gerginlik azalınca ne kadar gereksiz öfke nöbetleri geçirdiğimi fark ettim. Şimdi de öfke nöbetleri geçirmiyor muyum? Oluyor elbette, ama daha zararsız ziyansız ve çok daha kısa sürede geçiveriyor..
    fark etmek.. tüm çözümlerin anahtarı…
    Bu ekibi seviyorum..

Leave a Reply