Cinsel Hayatı Farkındalıkla Anlamlandırmak

rawpixel-741680-unsplash

Partnerinle yaşadığın son cinsel birlikteliği düşün. Fiziksel hareketlerini değil de, o esnada zihnindeki hareketliliği hatırlamaya çalış. Gözlerin onun gözlerindeyken zihnin de aynı noktada mıydı? Kendini en doğal halinle bıraktığın anda aklından orgazm olup olamayacağın, az önce partnerinin göbeğine bakıp bakmadığı, onu mutlu edip edemediğin, sabah yolda yürürken sana çarpan kişi, bir hafta önce ziyaret ettiğin arkadaşının bahsettiği kitaptan bir konu, belki yan odada uyumakta olan çocuğunuzun sizi duyup duymadığı gibi sayısız düşünce geçiyor olabilir. Liste uzar gider, eğer izin verirsen…

Yapmakta olduğumuz her neyse ona odaklanmamızı sağlayan bilinçli farkındalık yani mindfulness, sana sevişirken de rehberlik edebilir; tıpkı yemek yerken ya da yolda adım atarken olduğu gibi. Mindful seks, son dönemde gündeme gelen, cinsel ilişkilerde yaşanan sorunların çözümünde kullanılan yöntemlerden biri. İlişkinde bugüne dek herhangi bir sorun yaşamamış olabilirsin ancak cinsel birliktelik esnasında zihninin nasıl hareket ettiğinin farkında mısın? Haz en üst noktaya ulaştığı anda, bunu benliğinle yaşamak varken zihninin partnerinle senin arana girmesini bilinçli farkındalık engelliyor.


“Esasında beyin, yeni bir insana değil; sadece yeniliğe ihtiyaç hissediyor.”

– Rayka Kumru

Bilinçli Farkındalık ve Seks

Konuyu derinlemesine irdelemek için Seksolog Rayka Kumru ve cinsel sorunlar aktivisti Jessica Graham’ın görüşlerini aldık. Rayka Kumru, bilinçli farkındalıkla yapılan seksi şöyle tanımlıyor: “Zihin, kalp, ve ten olarak partnerimizle birlikte olabildiğimiz cinsel birliktelikler…” Jessica Graham’ın da ifadeleri benzer yönde, ek olarak “Benimsemeniz gereken herhangi bir görüş yok, sizin için gerçek olan neyse sadece onu uygulayın” diyor.

Zihnin cinsel birliktelik esnasında partnerlerin arasına girmeye başladığı dönem, çoğunlukla ilişkilerin ilerleyen safhaları oluyor. İlk aylarda fazlasıyla hissedilen heyecan ve adrenalin yerini zamanla sorumluluklara bırakıyor. Bu, aşkın bitmekte olduğu değil; zihnin yeniden asasını eline aldığı anlamına gelir. Graham, kendisine danışanların büyük bir çoğunluğunun, uzun süredir birlikte olan çiftlerden oluştuğunu söylüyor. Ateşli tutkunun zamanla yerini daha sakin bir bağlanma haline bıraktığını belirtirken bunun biyolojik bir gerçek olduğunun altını çizerek ekliyor: “Bilinçli farkındalıkla yapılan seks bu konuda çok büyük destek olur. Senin için en zevkli olanı daha derinlemesine anlamana yardımcı olurken yeni şeyler de keşfedebilirsin. Ayrıca, cinselliğinin ve partnerinle olan cinsel ilişkinin de her zaman ilgiye ihtiyacı vardır, tıpkı iyi bir arkadaş gibi. En iyi arkadaşınla hiç iletişim kurmadığında aranızdaki bağa ne olacağını bir düşün.” Rayka Kumru uzun ilişkiler ve mindful seks hakkında şöyle bir vurgu yapıyor: “Esasında beyin, yeni bir insana değil; sadece yeniliğe ihtiyaç hissediyor.”

Rayka Kumru kendisine mindful sekse ilişkin ipuçlarını sorduğumuzda sorunlara dikkat çektiği şu önerileri sıralıyor: “Aceleyle hareket etmemek bence en etkili yöntemlerden biri. Hayatımızda zaten birçok şeyi şipşak yapıyoruz. Bir diğeri de sevişmeyi ya da cinsel ifadeyi sadece cinsel birleşme olarak değerlendirmemek. Çıplaklık, öpüşmek, sarılmak, sadece durmak, bakışmak, dans etmek, erotik bir şey izlemek… Bunların hepsi sevişme olarak kabul edilebilir. Cinsel aktiviteyi sadece birleşme olarak düşündüğümüzde tek hedef önce birleşmek; sonra da genellikle erkeğin boşalması oluyor. Bir şeye yönelik çalışmadığımızda anda kalmak ve anın tadını çıkarmak çok daha mümkün oluyor. Bu aynı zamanda ‘illa bu olsun’ diye acele etmememizi de mümkün kılıyor. Bu da üçüncü tavsiyeme getiriyor bizi: temas. Popüler medyanın bize ‘ön sevişme’ olarak paketleyip sattığı şey, aslında bizi yine amacın birleşme olduğu alt metnini sunuyor. İronik bir şekilde anda kalıp o temasın, dokunmanın keyfini çıkardığımızda, insanların zihnen de bedenen de daha çok uyarılma ihtimali oluyor.” Jessica Graham aynı konuda kişinin önce kendiyle temasa geçmesi, kendi bedenini yakından keşfetmesi ve ardından partneriyle farkındalıklı bir ilişki kurmasını tavsiye ediyor.

Aynada kendinle barış imzala

Dünyanın popüler ilişki mentörleri Danny ve Mara’ya fikirlerini sorduğumuzda ise, tüm şartlardan bağımsız kendin olduğun ve kendine değer verdiğin bir alan yaratmanın öneminden söz ediyorlar.  İlk adımı kendi benliğimizle kurduğumuz temasla atacağımızı söyleyen çift, sevgi dilinin ancak bu şekilde oluşabileceğine inanıyor. Onaylanma ihtiyacı duymaksızın kendini kabul etmek önce kendine sevgiyi; beraberinde çevreyle oluşacak sevgi dilini getiriyor. Bunun partnerimizle yaşadığımız cinsel tecrübelere yansıması ise kaçınılmaz. Aynaya baktığımızda bizi hoşnut etmeyen görüntümüzle barışmak, tadını doyumsuz kılacak bir seksin anahtarı olacaktır. Kendini sevgiyle kabul etmezken, bir başkasından bunu beklemek ne kadar doğru olabilir?

Meditasyonun sekse etkileri

Düzenli yapılan bilinçli farkındalık pratiğinin yaşamın diğer alanlarında olduğu gibi cinsel hayatta da pozitif gelişmeler yaratması kaçınılmaz. Seksolog Kumru şöyle diyor: “İnsan hayatındaki hiçbir şey birbirinden bağımsız değil. İşteyken anda olamıyor, konsantre olamıyorsan eve gidip partnerinle olduğunda iş düşünme ihtimalin daha fazla olacaktır. Beynin maymun iştahlılığı, bir şeyden bir şeye atlıyor olması, teknoloji sayesinde sürekli bilgi bombardımanına tutuluyor olması birden bire yatak odasına (ya da her nerede sevişiyorsanız oraya) girince durmayacak, susmayacak ki! Dolayısıyla insanların mindful bir cinsel yaşantıları olabilmesi için özellikle cinsellik özelinde bir çalışma yapmalarına gerek yok.” Bilinçli farkındalık meditasyonlarıyla beraber gelen düşük stres, yüksek ve olumlu beden algısı, yüksek konsantrasyon, ilginin dağılmaması zaten otomatik olarak cinsel yaşantıyı olumlu etkiliyor. Rayka Kumru danışanlarına en güzel cinsel deneyimlerini sorduğunda sıkça aldığı yanıtı şu şekilde aktarıyor: “Çoğu partnerleriyle anda olabildikleri bir zamandan söz ediyor.” İlişkilerimize bakış açımızı değiştirecek önemli bir noktaya da değinen Rayka Kumru,  ilişkilerin zaman geçtikçe sıkıcı olmadığını; sorunun her şey değişirken cinsel yaşantımızın o kişiyle ilk deneyimimizdeki gibi kalacağını düşünmemizde olabileceğini söylüyor. Jessica Graham bilinçli farkındalık pratiklerinin bize nasıl hissettiğimiz ve neler talep ettiğimizi açığa çıkaran hediyelerle geldiğini anlatıyor. Bu tavır samimiyeti, karşındakiyle empati kurmanı ve beraberinde gülümseyerek hatırlayacağın cinsel anıları getiriyor.

Cinselliğini ikinci plana atma

Yaşamlarımızın büyük bir parçasını oluşturan ve ilişkilerimizin dinamiğini kurgulayan cinsellik hakkında görüşlerini aldığımız isimlerin birikimlerinden faydalanabilmen için aşağıya linkler bırakıyoruz. Bilinçli farkındalığın benliğine dokunmasına izin ver!

https://www.raykakumru.com

Sources:
Rayka Kumru, https://www.raykakumru.com/

Danny & Mara, http://dannyandmara.com/about/

Jessica Graham,  www.yourwildawakening.com

Leave a Reply